QlikView Analiz Platformu

QlikView TürkiyeQlikview, son kullanıcıların yönetim kokpitleri ve dashboard ortamlarında kurumsal performansı izleyebilecekleri, anlık sorgulama, raporlama ve OLAP analizi yapabilecekleri entegre bir iş zekası platform sunmaktadır. Bu platform sayesinde son kullanıcılar QlikView ortamına alınan tüm veriye anlık olarak ulaşabilmektedir. Ürünün sunmuş olduğu patentli in-memory ve associative veritabanı özellikleriyle sadece point & qlik yaklaşımıyla analizlerini gerçekleştirebilmektedir. Ürünün benzerleriyle karşılaştırılamayacak kadar son derece kolay kullanıcı arayüzü vardır. Bu sayede son kullanıcılar herhangi bir eğitime bile gerek kalmadan bilgiye erişebilmekte ve analizlerini gerçekleştirebilmektedir.

QlikView Yapısı

Son kullanıcıların, veri kaynaklarının nerede olduğu, tablolar arasındaki ilişkiler ve alan isimlerinin ne olduğu gibi teknik bir bilgiye sahip olmalarına gerek yoktur. Kolaylıkla raporlama ve analiz ihtiyaçlarını yönetim kokpitleri tarzındaki ekranlar ve uygulamalar içinde karşılayabilirler. Son kullanıcılar bu platforma desktop üzerine kurulan QlikView uygulamalarıyla istemci-sunucu ya da 3 katmanlı (3-tier) mimaride sisteme erişebileceklecekleri gibi Internet Explorer gibi bir web tarayıcı sayesinde Ajaxview ya da Internet Explorer Plug-in üzerinden ya da iPhone, Blackberry ve Android işletim sistemini destekleyen mobil cihazlardan erişerek performans takibi ve analiz yapabilmektedir.

QlikView bir çok geleneksel iş zekası platformuyla karşılaştırıldığında daha farklı ve günümüz koşullarına çok daha fazla uyan bileşenler sunmaktadır. Bu bileşenlerin tümü tek bir modül içinde bulunmakta olup tüm ETL, Dashboard/Yönetim kokpitleri, sorgulama, raporlama, OLAP analizleri gibi ihtiyaçlar aynı önyüz üzerinden uygulama geliştiriciler ve son kullanıcılara sunulabilmektedir. Bu sayede hem son kullanıcılar farklı ihtiyaçlar için sadece tek bir önyüzü öğrenmektedir. Hem de uygulama geliştiren bilgi işlem departmanları sadece tek bir uygulama geliştirme ortamıyla karşılaşmaktadır. Bu durum hem öğrenme süreçlerini geleneksel iş zekası platformlarıyla karşılaştırıldığında kat kat daha hızlı hale getirmektedir Hem de implementasyonlarda karşılaşılabilecek modüller arası entegrasyon ihtiyaçlarını ortadan kaldırmaktadır.

QlikView iş zekası platformunda karşımıza çıkan ana bileşenlerden ilki veri entegrasyonudur.(ETL Engine) Farklı veri kaynaklarında bulunan verilerin OLEDB veya ODBC üzerinden çekilerek, bir takım transformasyonlara tabi tutulması ve konsolide edilmesi için kullanılmaktadır. Veriler bir yandan ETL motoru sayesinde QlikView ortamına çekilirken, bir yandan veri kümesi üzerinde yüksek oranda sıkıştrma algoritması uygulamaktadır.

QlikView Associative Engine

QlikView ortamına alınan veriler sıkıştırıldıktan sonra patentli bir teknolojisi olan Association Motoru sayesinde özel bir yapıya dönüştürülmektedir. Association Database ya da Associative Analysis sayesinde, implementasyon süreci çok hızlı hale gelmektedir. Sürükle-bırak yöntemler yerine sadece işaretle ve tıkla (point&qlik) yaklaşımıyla sorgulama, raporlama ve analiz yapabilecek bir yeteneğe kavuşmaktadır.

Sonraki aşamalarda görselleme motoru sayesinde, çok kullanışlı, görsel, etkileşimli ve proaktif analiz yapılabilen ekranlar tasarlamak mümkün olmaktadır. Bu ekranlar(dökümanlar) daha sonra yine patentli bir teknoljisi olan bir Bellek-İçi Veritabanı (In-Memory Database) ortamına alımaktadır. Bu sayede son kullanıcıların yüz milyonlarca satırdan oluşan veri kümeleri bazında bile saniyeler seviyesinde analiz yapabilmeleri mümkün olmaktadır.

Qlikview hakkında daha detaylı bilgi almak veya eğitim, danışmanlık hizmetlerimizden faydalanmak için bize ulaşın.